10 Sosyal Duygusal Öğrenme (SDÖ) Aktivitesi ile Stresten Kurtulun

10 Sosyal Duygusal Öğrenme (SDÖ) Aktivitesi ile Stresten Kurtulun


1 -Stres tetikleyicilerinizi tanımlayın. Hayatınızdaki tüm stresörlerin bir listesini yapın, kontrol ettiğiniz ve kontrol etmediğiniz kişileri not edin. En büyük stresörleriniz uzun zoom saatleri mi, çok fazla haber medyası mı izliyorsunuz, yoksa işinizle, kurmunuzla ilgili hayal kırıklıkları mı? Sizde en çok stres yaratan kontrol edebileceğiniz bir veya iki öğeyi seçerek uğraşmaya başlayın. Stresörleri yönetmek, bir hedef yazmak ve takip etmenize yardımcı olacak yöntemler oluşturmak için bir plan yapın. Neden işe yarar: Stresinizi tetiklemek ve başa çıkmak için bir plana sahip olmak stresinizi yönetmek için önemli bir adımdır.
2 -Derin nefes egzersizleri yapın. Eşit nefes egzersizini deneyin. Dörde kadar nefes al, dörde kadar tut ve dörde kadar ver. Bunu birkaç tur devam ettirip fazladan bir sayı eklemeyi deneyin .Stres seviyenizin düştüğünü ve kalp atış hızınızın yavaşladığını hissedene kadar bu egzersize devam edebilirsiniz. Neden işe yarar: Klinik araştırmalar, düzenli derin nefes egzersizlerinden anında sonuç alabileceğini göstermektedir. Derin nefes alma zararlı stres hormonlarının üretimini azaltır ve vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olur. Bu, gün boyunca stresli bir an yaşadığınızda yararlı olabilir. Ayrıca kalbiniz, beyniniz, sindiriminiz ve bağışıklık sisteminiz için uzun vadeli faydaları vardır.
3 -Yeterince uyuyun. Her gece 7-8 saat uyumak için elinizden geleni yapın. Yatma vakti için bir alarm kurun ve ona sadık kalın. Çoğu akıllı telefon akşamları mavi ışığı azaltan bir özelliğe sahiptir - gözlerinizin rahatlamasına yardımcı olmak için telefonunuzu saat 22:00'den sonra bu ayara koymayı deneyin. Yatmadan en az bir saat önce "fişleri çekerek" (bilgisayar, telefon, TV vb.) uykuyu en üst düzeye çıkarın. Neden işe yarar : Stres ve uyku arasındaki bağlantı karmaşıktır. Stres uyku kalitesini azaltabilir ve kronik stres uykusuzluğu, kabusların oluşumunu ve diş gıcırdatmayı artırabilir. Yeterli uyku almak sağlığınız ve stresi azaltmak için kritik öneme sahiptir.
4 -Yediklerinize dikkat edin ve bol su için. Besleyici yiyecekler yiyin ve enerjinizi azaltabilecek işlenmiş, kızartılmış ve şekerli yiyecekleri kesin. Ayrıca bol su içtiğinizden emin olun. ABD'de insanların yaklaşık % 75'i kronik olarak susuz kalmaktadır. Yaşadığınız iklime, vücut tipinize veya ne kadar egzersiz yaptığınıza bağlı olarak az veya çok su ihtiyacınız olabilir. Neden işe yarar: Dengeli bir diyet sağlığınız ve ruh haliniz için harikalar yaratır. Avokado, yumurta, yağsız etler, fındık, sebze, meyve gibi sağlıklı yiyecekler yediğinizde ve yeterli su içtiğinizde, beyniniz daha iyi çalışır, ruh haliniz daha düzenlidir, dinlendirici uyku uyuyabilir ve yeterli enerji seviyelerini koruyabilirsiniz. Aynı zamanda, işlenmiş, kızartılmış ve şekerli yiyecekler kan şekeri seviyelerinin yükselmesine ve daha sonra çökmesine neden olur, bu da kaygı ve stresi arttırır. *Stresli olduğunuzda vücudunuzun sağlıksız veya rahat yiyecekler istemenize neden olabilecek hormonları artırdığını unutmayın.
5 -Egzersiz yapın Koşu/yürüyüş/yürüyüşe çıkın, bahçe işlerini yapın, yoga yapın veya spor salonuna katılın. Neden işe yarar: Biraz egzersiz bile stres yönetimine önemli olabilir. Harvard Tıp Fakültesi'ne göre, düzenli aerobik egzersiz (yürüyüş gibi) hafızayı ve eleştirel düşünmeyi artırabilir, uykuyu iyileştirebilir ve kaygıyı azaltabilir. Düzenli egzersiz, daha enerjik ve çok daha az stresli hissetmenize yardımcı olacaktır.
6 -Destek ağınıza dayanın . Meslektaşlarınız, arkadaşlarınız ve aileniz özellikle zor günlerde paha biçilmez destek sağlayabilir. Eğitimci tabanlı çevrimiçi destek ağları ve öğrenme toplulukları aracılığıyla ağınızı daha da genişletebilirsiniz. Bir veya daha fazlasına katılın ve ülke çapındaki eğitimcilerin bilgi zenginliğini paylaşın. Neden çalışır: Bazen başkalarıyla olan bağlantılarımız en iyi stres giderici olabilir. İyi bir destek ağı kurmak, sağlıklı stres seviyelerini korumak için kritik öneme sahiptir.
7 -Düzenli olun. Stresi azaltmak, verimliliği artırmak ve daha etkili bir eğitimci olmak için bir organizasyon planı belirleyin ve buna bağlı kalın. Neden işe yaradığını düşünün: İhtiyacınız olanı bulmak, yanlış yerleştirilmiş çalışmaları yeniden yazmak veya takvimlerinizi yönetmeye çalışmak için e-posta veya bilgisayar dosyaları aracılığıyla arama yapmak için ne kadar zaman harcadığınızı düşünün. Organize olmak stresi azaltmanın proaktif bir yoludur
8 -Meditasyon yapın . Bunalmış hissettiğiniz zamanlarda olumsuz düşünceleri ve kaygıyı dağıtmak ve stresi azaltmak için zihninizi eğitmek için düzenli olarak meditasyon yapın. Stresinizi hızlı bir şekilde yatıştırmak ve zihninizi boşaltmak için 10 dakikalık meditasyon aktivitesini deneyin. Neden işe yarar: Meditasyon veya bilinçli farkındalık, stresten arınmanıza muazzam destek verebilir.. Meditasyon binlerce yıldır uygulanmaktadır ve düşüncelerinize açıklık getirebilir ve barışı ve dengeyi teşvik edebilir. Birkaç dakikalık meditasyon bile stresi önemli ölçüde azaltabilir.
9 -Progresif kas gevşemesi uygulayın. Kas gruplarınızı 4-10 saniye boyunca teker teker nefes alarak ve gevşetin. Gergin olduklarında ve gevşedikten sonra kaslarınızı nasıl hissettiğinize dikkat edin. Neden işe yarar: Progresif kas gevşemesi, vücudunuzdaki gerginliği hafifletmenize, stres ve kaygıyı kontrolünüze, uykusuzluğu hafifletmenize ve bazı kronik ağrı türlerini azaltmanıza yardımcı olan derin bir gevşeme tekniğidir. Bu teknik aynı zamanda vücudunuzla daha uyumlu olmanıza yardımcı olur, bu da stres ve gerginlik belirtilerini ve sinyallerini tanımlamanızı sağlar.
10 -Gülün. Stresi hafifletmek için harikalar yaratır. Her gün gülmenin yollarını bulun - komik bir olayı veya şakayı arkadaşlarınızla paylaşın veya favori bir komik film veya televizyon şovu izleyin. Neden işe yarar: Mayo Kliniğine göre, kahkaha daha güçlü bir bağışıklık sistemini teşvik eder, zor durumlarla başa çıkma yeteneğinizi arttırır ve depresyon ve anksiyeteyi azaltarak ruh halinizi iyileştirebilir. Geçen yıldan ve pandemiden öğrenilen büyük bir ders, stres yönetimi becerilerinin hem öğrenciler hem de yetişkinler için çok önemli olduğudur. Sağlığınıza ve refahınıza odaklanmaya ve stresi etkili bir şekilde yönetmenin yöntemlerini uygulamaya devam edin.


© 2024 Lions Kulüpleri Vakfı