Okullar açılıyor. Çocuklarımız öğretmenlerine, arkadaşlarına kavuşacaklar. Aileleri dışındakilerle iletişim kurmayı, birlikte çalışmayı yeniden öğrenecekler.
Öğretmenlerimizin korku, stres, kaygı, öfke, yalnızlık gibi duygularla başa çıkması gerekecek.
Şimdi çocuklarımızın her şeyden çok sosyal duygusal becerilere ihtiyaçları var.
Etkin iletişim, eleştirel düşünme, takım ruhu, problem çözme, hedef koyma, sorumlu karar verme, özgüvenli, öz motivasyon, öfke ve duygu kontrolü, başkalarına ve farklılıklara saygı gibi sosyal duygusal becerilere 21.yüzyıl becerileri de deniyor. Bu becerilerin sağlıklı ve mutlu yaşamın ve akademik başarının temeli olduğu kanıtlandı.
İş dünyası artık sadece diplomaya bakmıyor; bu becerileri gelişmiş elemanlar arıyor.
Bu becerilerin öğretilebilir ve öğrenilebilir olduğu da kanıtlandı. Bu konuda dünyada kreşlerden üniversite çağına kadar uygulanan bilimsel araştırmalara dayanan onlarca okul programı geliştirildi, örgün eğitimin içine alındı.
“Quest” programı dünyadaki en iyi programlarından bir tanesi. Stanford üniversitesi çıkışlı, Harvard, Helsinki, Boğaziçi üniversiteleri destekli, Lions kulüplerinin sosyal sorumluluk projesi olarak yaygınlaştırdığı bir program. Ülkemizde Türk Lions Vakfı altında 12 yıldır uygulanmakta. Yüzlerce okuldan 8000 i aşkın öğretmene eğitim ve rehber uygulama kitapları verildi. Çevrimiçi eğitimlerle Edirne’den Ardahan’a yüzlerce köy öğretmenine ulaşıldı. Devlet okulları ve öğretmenlerine ücretsiz özel okullara kar amacı gütmeyen sembolik bir ücret ile verildi, verilmeye devam ediyor.
Program milli eğitim müfredatı ile çatışmıyor, onu destekliyor. Becerileri kazandırmanın yanı sıra sınıfta ve okulda olumlu, güvenli iklim yaratıyor.
Bugün öğretmenlerimizin, çocuklarımızın ihtiyacı olan iklimi.